Benzinski 1.2 PureTech turbomotor izabran za motor 2017. godine

U sklopu 18. dodjele nagrada International Engine of the Year u Stuttgartu, žiri sastavljen od međunarodnih novinara dodijelio je benzinskom 1,2-litrenom trocilindarskom turbomotoru PureTech nagradu za motor godine 2017. u kategoriji od 1 l do 1,4 l.

Nagradom za motor godine 2017. treći će puta zaredom biti okrunjen komercijalni uspjeh tog motora koji je dostupan u izvedbi s 110 i 130 KS (PureTech 110 S&S i PureTech 130 S&S).

Taj će se motor, koji je od predstavljanja 2014. već proizveden u više od 850 000 primjeraka u tvornicama Française de Mécanique u Douvrinu (Pas de Calais) i Xiang Yang u Kini, također proizvoditi i u tvornici Trèmery (Moselle) krajem 2017. kako bi se odgovorilo na veliku potražnju i time udvostručili proizvodni kapaciteti motora u Francuskoj. Do 2019. godišnja proizvodnja premašit će milijun primjeraka.

Sva svestrana vozila i glavni modeli marke koji pripadaju grupi PSA opremljeni su motorom 1.2 PureTech u izvedbi s 110 i 130 KS koji se ugrađuje u više od 90 prodajnih modela u gotovo 70 zemalja. Pridonio je prodajnom uspjehu noviteta Grupe u 2017.: novi PEUGEOT 3008 koji je osvojio nagradu za automobil godine 2017. i novi Citroën C3.

Na europskom tržištu obitelj modularnih trocilindarskih 1,2-litrenih motora PureTech čini trećinu svih benzinskih i dizelskih motora Grupe.

Trocilindarski 1,2-litreni turbomotor PureTech, koji već od najnižih okretaja nudi prepoznatljiv užitak u vožnji među najboljima na tržištu, napreduje i dalje te će krajem 2017. nuditi značajna poboljšanja za povećanu učinkovitost i smanjenu potrošnju goriva (do 4 %):

Ugradnja filtra krutih čestica (GPF- Gasoline Particulate Filter) kako bi se smanjilo ispuštanje krutih čestica za više od 75 % i time zadovoljile buduće europske i kineske norme predviđene za 2020.

Poboljšanje učinkovitosti motora koje je osobito povezano s razvojem ciklusa izgaranja i povećanjem tlaka ubrizgavanja do 250 bara.

Smanjenje trenja i ugradnja novog turbopunjača.

Smanjenje dimenzija čime se osobito omogućava bolja aerodinamika (bolji otpor zraka SCx).

Tom je prilikom Christian Chapelle, direktor odjela za pogonske sklopove i šasije grupe PSA, izjavio: „Dobivanje ove nagrade potvrđuje kvalitete i iznimne performanse naših benzinskih motora. Nastavljamo razvoj naših motora s unutarnjim izgaranjem kako bi još učinkovitiji ekološki prihvatljiviji te time odgovorili na izazove energetske tranzicije.“

 

 

IZDVOJENO - Rabljena vozila

Error: No articles to display

Partneri

unicredit

volksbank

© 2016 Autocentar Radić. Sva prava pridržana
design & hosting by Iqmedia

Please publish modules in offcanvas position.